Verwarming 0000.0011

 

Literatuur

 

- Stokroos, Meindert, Verwarmen en verlichten in de negentiende eeuw. Zutphen (Walburg), 2001cop. [144 blz. ISBN 90.5730.147.4]

- Hovens, Frank, "Herbestemming heeft ook nadelige effecten op monument. Over nut en noodzaak van klimaatbeheersing". In: Heemschut, 04-2000, blz. 27-29

- Overbeeke, Peter van, Kachels, geisers en fornuizen. Keuzeprocessen en energieverbruik in Nederlandse huishoudens 1920-1975. Deel in de serie 'N.W. Posthumus Reeks', nr 10. Hilversum (Verloren), 2001. [346 blz. ISBN 90.6550.647.0].

- Eckermann, Wulf & Hans A. Preissler, Haustechnik. Deel in de serie 'Altbaumodernisierung'. München (Deutsche Verlags-Anstalt). [ISBN 3.421.03256.4].

 

- Franssen, Dick, "Met het daglicht kan meer worden gedaan", in de rubriek 'De stad is van ons'. In: Utrechts Nieuwsblad, 09-11-1981, blz. 3 (Franssen is net verhuisd naar Achter Sint Pieter 10 (oud adres) en filosofeert over aspecten van het wonen. Daglicht is het echte licht. Pas als dat niet meer toereikend is, zou je pas je kunstlicht moeten gebruiken. Lampen moeten daar gehangen worden, waar het licht nodig is, dus niet als honderden spots hoog in het plafond van een winkel weggewerkt. De mens moet zelf kunnen beslissen over aan- en uitdoen van verlichting en verwarming. Huizen moeten ontworpen worden op het efficiënt gebruiken van zoveel mogelijk daglicht en warmte van buiten. Architecten en verlichtingsdeskundigen denken nog niet op deze manier. Er kan 90% op energie bespaard worden, wanneer bewuster verlicht en verwarmd wordt. In de Kargadoor loopt een actie van het Utrechtse Woonlastencomité, waarbij deze manier van denken betrokken kan worden.)

- Westervoorde, Hans, "Warmtepomp regelt koeling en verwarming in woonhuis". In: Utrechts Nieuwsblad, 13-04-2000, blz. 1

- Nijssen, Ben, "Hoe overleef ik de winter in een monumentaal grachtenpand?". In: Binnenstadskrant, themanummer 'Winter', (periodiek voor de Binnenstad van Utrecht), [jrg 28, nr 4] 12-2023, blz. 2 (Betreft pand Oudegracht, hoek Koningspoort. "In de winter verwarmen we overdag alleen de woonkeuken. Dubbel glas. In slaapzak op de bank. Niet onder de 16 graden. Geen warmtepomp.")

- Nijssen, Ben, "Klappertanden in een koude kerk". In: Binnenstadskrant, themanummer 'Winter', (periodiek voor de Binnenstad van Utrecht), [jrg 28, nr 4] 12-2023, blz. 7 (Het is niet haalbaar om de Jacobikerk, de Nicolaikerk en de Janskerk 's winters warmer te stoken dan 10 graden. In de zoveel grotere Domkerk wordt 7 graden aangehouden, met stadverwarming, die in de jaren '80 is aangebracht. Uit zes putten in de vloer komt warme lucht. Voor bezoekers is het er koud, in de banken is voetverwarming en er zijn dekens en warme kussens beschikbaar. Voor de kerk is kou geen probleem, voor het orgel zijn temperatuurschommelingen ongewenst. Hoewel warme lucht opstijgt, is het onder de gewelven op 33 m hoogte niet warmer dan beneden, doordat de hoge vensters (ondanks glazen achterzetplaten) en doordat de kap niet geïsoleerd is. Er wordt nagedacht over infrarood-panelen bij de banken.)